Građani koji su dali doprinos našem projektu 2020.

Septembar 2020: Prema našim saznanjima, kao i dojavama građana, aktivnost prikupljanja polena i gnežđenja pčele smolarice može se smatrati završenim u najvećem delu Srbije (izuzetak može biti neko područje na većim nadmorskim visinama). Naravno, moguće je da građani negde naiđu na mrtvu/uginulu pčelu smolaricu (ako je zalutala u neki zatvoreni prostor i nije uspela da iz njega izađe), ili naknadno uoče gnezdo koje je sada u fazi mirovanja – svi ovakvi podaci su nam takođe dragoceni!

Naglašavamo da je ovo jedan od prvih projekata volonterske, građanske nauke na našim prostorima i veoma smo zadovoljni odzivom i rezultatima. Značajno smo proširili naše znanje o prisustvu ove pčele u Srbiji, a u najskorije vreme rezultati će biti adekvatno obrađeni i javno prezentirani na različite načine. O svim novostima možete se informisati preko naše projektne stranice.

Već u ovoj prvoj godini, naišli smo na neočekivano veliki interes za učešće u našim aktivnostima. Građani su obratili dodatnu pažnju na svoje okruženje, slali nam fotografije i postavljali pitanja! 

Želimo da istaknemo učešće svih građana, i onih koji se ove godine nisu susreli sa pčelom smolaricom - mnogi su nam slali slike, podatke ili pitanja o drugim pčelama, osama ili njima sličnim insektima i obaveštavali nas o lokacijama biljaka na kojima se mogu videti pčele smolarice. Naglašavamo da nam i ovakvi podaci mogu biti od velikog interesa, u različitim budućim analizama stanja naše faune, a očekujemo da će povećani interes za ove teme i kroz praćenje naših sadržaja kod svih učesnika doprineti boljem razumevanju prirode koja nas okružuje!

Zahvaljujemo se svima na interesovanju i uloženom trudu! 

Pozivamo sve učesnike da nam se pridruže i sledeće godine!

foto: R. Samurović

foto: Snežana Vujković Lamić

foto: Petar Nikolić

foto: Gergely József  

foto: Gergely József  

foto: Róbert Bozsóki

Udruženje građana "Zeleno ostrvo Ada"

foto: Ivana Jurić

foto: Momčilo Adamović

foto: Balázs Varga

foto: Nikola Simanić

foto: Predrag Kovačević